srijeda, 12. siječnja 2011.

Članak iz Vjesnika

Pokreću kviz o Domovinskom ratu

   Svjedoci smo pokušaja izjednačavanja žrtve i agresora. Stoga želimo osvježiti sjećanje i znanja o Domovinskom ratu, jer oprostiti možemo, ali zaboraviti ne možemo, kaže Damir Škaro ZAGREB - Projekt Zadruge branitelja Studium pod nazivom »Ponos domovine« predstavljen je u srijedu u zagrebačkoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, a obuhvaća pokretanje kviza za srednjoškolce vezanog uz Domovinski rat i organizaciju natjecanja u sportskim i poluvojničkim disciplinama.
Tijekom školske godine 2010./2011., uz suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, s tim će projektom biti upoznati srednjoškolci diljem Hrvatske kojima će biti prikazan 15-minutni film o Domovinskom ratu. Tijekom travnja 2011. u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu održat će se izlučna natjecanja u kvizu o Domovinskom ratu, a finale bi bio u Karlovcu ili Zagrebu na Oltaru domovine u povodu Dana Oružanih snaga, izvijestio je upravitelj Zadruge Žarko Delač. Napomenuo je da su dobivene potrebne suglasnosti Ministarstva znanosti te Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Bit će raspisan i natječaj za izradu logotipa projekta »Ponos domovine«, a u provedbu su uključeni i profesori Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.
 
   Jedan od promotora projekta, bivši sportaš i olimpijac Damir Škaro podsjetio je na doprinos sportaša u promociji Hrvatske i njezine samostalnosti, osnivanje sportske satnije koja je obilazila bojišnicu i davala potporu hrvatskim braniteljima u obrani zemlje. Iako mali narod, pokazali smo da smo sportska velesila, rekao je Škaro podsjetivši i na štrajk glađu hrvatskih sportaša pred Ujedinjenim narodima, kao i mnoge postignute uspjehe na međunarodnim natjecanjima.U Domovinskom ratu poginulo je 30.000 ljudi, 50.000 su invalidi, učinjena je i golema materijalna šteta, a danas smo svjedoci pokušaja izjednačavanja žrtve i agresora. Stoga želimo osvježiti sjećanje i znanja o Domovinskom ratu, jer oprostiti možemo, ali zaboraviti ne možemo, poručio je Škaro.

Nema komentara:

Objavi komentar